Historie konopí a zajímavosti
Rostlina konopí neboli Cannabis sativa se pěstuje již tisíce roků. Už před dávnými časy lidé věděli, že se jedná o dobrý zdroj vlákniny a využívali také léčivé vlastnosti konopí. Některá studie na základě archeologických důkazů říká, že konopí se pěstovalo už v době deseti tisíc let před naším letopočtem. Jako důkaz posloužily otisky listů rostliny na čínské keramice z daného období. Konopí má i celou řadu dalšího využití. Použít se dá jako palivo, potravinářský výrobek, textilie, stavební materiály, bioplasty a další.

V USA se konopí pěstovalo hlavně kvůli vláknům. Prezident Washington ho dokonce pěstoval. Na začátku dvacátého století bylo konopí využíváno jako cenově dostupná a obnovitelná surovina pro výrobu plastů. Ovšem po druhé světové válce snížila obava z toho, že konopí je totéž co marihuana, celkovou produkci rostliny. Poslední sklizeň konopí se v USA datuje k roku 1958 a proběhla ve státě Wisconsin. Roku 1970 byla kultivace této rostliny formálně zakázána. Současné konopí se v Americe využívá, ale dováží se z jiných zemí – např. z Kanady.
Před několika lety se díky problematice týkající se testování drog některé organizace pokoušely o přijetí zákona, jenž by zakazoval prodej výrobků z konopí na americkém území. To zapříčinilo, že obchody se zdravou výživou musely odstranit konopné výrobky z regálů.
V Kanadě však proběhl další výzkum, kde se zjistilo, že konopí není to samé co marihuana a konopné výrobky neobsahují žádné psychoaktivní látky a nepůsobí tím pádem jako droga. Konopné produkty si tedy znovu mohly získat svá místa na regálech obchodů se zdravou výživou a poptávka je neustále na vzestupu.
Nežádoucí účinky konopných produktů
Stejně jako každá bílkovina, i konopné produkty by měly být konzumovány ve vztahu k celkovému množství bílkoviny, což znamená vyvážení množství spotřebovaných bílkovin, a to jak z konopného, tak i z jiného zdroje. Vhodné množství bílkovin se odlišuje člověk od člověka, na základě sportovní aktivity, váhy nebo pohlaví. Takže byste si měli pečlivě zjistit denní potřebu bílkovin.
Při konzumaci produktů jsou určité vedlejší účinky možné, takže jestliže máte nějaké zdravotní obavy, poraďte se před užíváním s doktorem. Zvláštní pozornost by tomu měli věnovat lidé, kteří užívají léky na ředění krve. Konopné produkty též mohou působit mírný průjem; nejlepší způsob, jak se mu vyhnout, je začít užívat konopná semínka v menších dávkách a ty pomalu zvyšovat.
Lidé trpící herpetickými onemocněními, mezi něž patří i opary, by měli být také opatrní, co se konopných produktů týče. Bílkoviny z nich obsahují poměrně vysokou hladinu aminokyseliny argininu. Arginin je látka, jež je důležitá během hojení ran, při produkci hormonů a pro správnou funkci imunitního systému. Ovšem vysoké hladiny argininu ve stravě podporují herpes infekce. Lidé, u nichž se takové infekce vyskytují často, se budou muset zdržet denní konzumace konopných produktů.
Varování by mělo platit i pro lidi, co trpí autoimunitním onemocněním. Bílkoviny obsažené v konopí obsahují 65 % globulinu, jenž je v lidském těle potřebný ke tvorbě krevních bílkovin a podporuje imunitní systém. I když je konopí jako potravina vhodné pro velkou část populace, lidé s autoimunitními onemocněními mohou mít potíže s přílišným zaměřením konopných produktů na imunitní systém.

Doposavad však nebyl proveden žádný výzkum dotýkající se této hrozby zavedení konopných produktů do stravy lidí s autoimunitním onemocněním. Známo však je to, že kombinace esenciálních mastných kyselin a aminokyselin, které se v konopných produktech vyskytují poměrně hodně, vedou ke zvýšení bílých krvinek u zvířat a lidí. Z toho důvodu by tito lidé měli konzumaci konopných produktů konzultovat se svým doktorem a při jejich zavedení do stravy by měli být extrémně opatrní.
Jak užívat konopný prášek
Jak již bylo zmíněno, mezi konopné produkty se řadí konopná semínka, konopný olej a konopný prášek.
V průměru člověk potřebuje zhruba padesát procent vlastní tělesné hmotnosti na bílkoviny. Poměr by měl být vyšší v případě, že jde o sportovce. Příjmem konopí ve stravě lze dosáhnout denní potřeby bílkovin.
Konopný prášek má jen jedinou složku – konopnou bílkovinu. Typické doporučené denní množství je jedna až čtyři polévkové lžíce za den. Laktóza, mléčné výrobky ani sladidla nejsou jako další složky žádoucí.
Konopný bílkovinný prášek se využívá stejně jako další druhy bílkovinných prášků. Lze ho přidat do shakeů či smoothie jako bílkovinnou vzpruhu před nebo po práci. Je možné smíchat prášek i s mlékem. Přidat se dá do cereálií, jogurtů, palačinek, müsli tyčinek, muffinů či pečiva.