Recepty z konopného semínka

Jestliže jste ještě neměli možnost ochutnat konopná semínka, pak byste měli vědět, že se jedná o snadno stravitelná semínka s jemně oříškovou chutí, která připomínají slunečnicová či dýňová semínka. Jde o kompletní zdroj bílkovin, který obsahuje esenciální tuky a vitamíny, přičemž nemá téměř žádné sacharidy.

Využití v kuchyni je velice obsáhlé. Díky lehké chuti se dají zkombinovat se sladkými i slanými pochutinami. V tomto článku zmíníme několik receptů pro inspiraci.

Salát z konopných semínek

Výborný tip na svačinu nebo i na hlavní chod. Na dvě porce je zapotřebí jeden velký svazek nasekané petržele, jedno rajče nakrájené na plátky, půlka červené cibule nakrájená na půlměsíčky a dvě lžíce konopných semínek. Všechno se následně důkladně promíchá.

Ze šťávy z jednoho citronu, jednoho utřeného stroužku česneku, ze lžíce olivového či konopného oleje a trošky soli se přichystá dresink, s nímž se přelije salát. Posléze můžeme servírovat.

Barevná pizza s konopnými semínky

Pizza patří k nejoblíbenějším jídlům, ale není příliš zdravá. Tento recept však obsahuje zdravé suroviny, mezi něž můžeme zařadit např. mangold, který je plný vitamínu A, beta-karotenu, železa a hořčíku.

Začnete namočením nesoleného, nepraženého kešu do horké vody. Nechte ho v ní alespoň jednu hodinu, vodu slijte a dejte kešu do mixéru. Přidejte lžíci konopných semínek, hrneček vody, čtvrt hrnečku lahůdkového droždí, které je k dostání v obchodech s raw stravou nebo v obchodě se zdravou výživou, lžičku parmazánu, stroužek utřeného česneku a čtvrt lžičky soli. Posléze rozmixujte dohladka nebo podle chuti.

Rozválejte jedno balení těsta na pizzu nebo si vytvořte těsto vlastní. Následně těsto pomažte rozmixovanou směsí. Rozpulte 12 kumquatů a 12 cherry rajčat a naskládejte je na pizzu. Posypte mangoldem, půlkou nakrájené oranžové papriky, postříkejte olivovým olejem a posypte mletou paprikou. Osolte, opepřete a posypte typickým italským sýrem (parmazán). Pečte 10 minut na teplotu 200-220 °C.

Ovesné vločky s ostružinami a konopnými semínky

Na jedinou porci je zapotřebí čtvrt hrnečku ovesných vloček, které se lehce osolí a zalijí 3 šálku vody. Vše asi deset minut povařte a poté přeneste do misky, kde jídlo ozdobte ostružinami podle množství a chuti a dodejte lžíci konopných semínek. Ještě zastříkněte mandlovým či sójovým mlékem a podávejte.

Jídlo se perfektně hodí ke snídani, i když někomu by se mohlo zdát málo sladké. V takovém případě se vločky dají povařit i s troškou cukru.

Müsli tyčinky se super semínky

V rámci tohoto receptu se použijí hned tři druhy superzdravých semínek: lněná, chia a konopná. Všechna se považují za superpotraviny, protože mají výjimečné zdravotní účinky. Konopná semena jsou skvělý zdroj kompletních snadno stravitelných bílkovin, omega kyselin a důležitých aminokyselin. Lněná semínky mají vysoký obsah lignanů a omega 3 mastných kyselin. Také byl prokázán pozitivní vliv na regulaci hladiny cholesterolu a pohybu střev. Lněná semínka se též využívají jako prevence proti rakovině a srdečním onemocněním. Chia semínka jsou zase plná vlákniny, omega kyselin a bílkovin. Chia semínka mají skvělé hydratační schopnosti a dodávají a udržují energii.

Výsledné tyčinky jsou navíc bezlepkové, nemají bílý cukr a mají velmi nízký obsah tuků.

Začněte smícháním veškerých suchých ingrediencí – 3 šálků bezlepkových rýžových cereálií, 3 šálků bezlepkového ovsa, přidejte 1 šálku konopných semínek, 1 šálku lněných a 1 šálku chia semínek. Dále smíchejte veškeré vlhké ingredience, což je v tomto případě 1 šálku hnědého rýžového sirupu, 2 lžíce lněného oleje, 1 lžíce melasy a 1 lžičky vanilkového extraktu. Tyto vlhké ingredience se zahřejí v mikrovlnné troubě po dobu jedné až dvou minut. Pak se dají dohromady suché přísady s vlhkými. Tuto směs následně rozprostřete na dva plechy vyložené pečícími papíry a pečte 45 minut na 160 °C.

Sladký toast s konopnými semínky

Tento recept je perfektní i pro děti. Celozrnné plátky toastového chleba se namažou arašídovým máslem či nutellou, nahoru se dá na kolečka nakrájený banán a celé se to posype konopnými semínky.

Letní salát z konopných semínek

Příprava letního salátu nezabere déle než deset minut. Použít můžete fazole či fazolové lusky, výběr je čistě na vás.

Jeden hrnek kukuřice smíchejte s nakrájeným rajčetem a dvěma najemno nasekanými jarními cibulkami. Přidejte na kostičky nakrájenou půlku okurky a nakrájenou červenou papriku. Posypte to přibližně jednou lžící kopru a zamíchejte. Přelijte dresinkem, který se připraví smícháním rozmačkaného avokáda a utřením stroužku česneku se dvěma lžícemi citronové šťávy a třemi lžícemi vody. Osolte a opepřete, posypte čtyřmi lžícemi konopného semínka a servírujte.